Oldalak

2013. július 1., hétfő

Azért vannak a jó barátok...

Ezt a számot mindig is szerettem. Máté Péter, hát persze, jól dúdolható, fülbe mászik, lehet haverokkal kamaszként egymásba kapaszkodva énekelni, vagy később elmerengve dúdorászni, majd fölhívni egy régi cimbit.

A barátok, a körülötted lévő emberek, a kapcsolataid tényleg fontosak, és ez különösen így van, ha a kreativitásodat szeretnéd fejleszteni.


Nem, nem kezdek el arról papolni, mint olyan sokan: hogy nézd meg, kik vesznek körül, mert olyan leszel te is, és azzá válsz, mint a téged körülvevő 8 ember. Ebben is biztos van igazság, de talán az emberi kapcsolatainkat nem szabad, hogy a karrierünk, vagy rövid távú céljaink mögé helyezzük.
Nem, valóban nem jó, ha olyan emberek vesznek körül, akik lehúznak, akik folyamatosan panaszkodnak, akiknek soha semmi nem elég jó, akiknek mindig csak bajuk van - de a te gondjaidat soha nem hallgatják meg. Ezek a kapcsolatok tényleg elviszik az energiádat, és egy velük töltött nap végére úgy fogod érezni, hogy borzasztóan elfáradtál, még akkor is, ha egyébként alig csináltál valamit.

Ami szerintem fontos, hogy legyenek társas kapcsolataid. Legyenek körülötted emberek, legyenek barátok, legyenek akár ellenségek. (Persze tudd, hogy ki kicsoda, és aszerint kezeld.)

Hol találhatod meg őket?

  • Ott laknak a szomszédodban. Mosolyogj rá az ismerősökre, merj néhány szót váltani a boltossal, a postással, a buszmegállóban várakozva. Nem kell ráakaszkodnod senkire, de néha igazán érdekes egyéniségekre bukkanhatsz a sarki közértben, sorban állás közben.
  • Ott vannak az Interneten. Soha nem volt ilyen könnyű azonos gondolkodású emberekre rátalálni: tetszés szerint válogathatsz fórumok, közösségi csoportok, rajongói oldalak között. Itt azért már vigyázni kell, a szennyest ne itt teregesd ki, és ne itt várj őszinte lelki társra - bár csodák vannak, de könnyen meg is égetheti magát az ember. Ennek ellenére sok támogató, őszinte megoldást kaphatsz egy-egy speciális kérdésre. Nagy előnye még, hogy napszaktól független: akár éjjel is “cseveghetsz”, vagy hajnalban is fórumozhatsz.
  • Ott vannak a telefonodban. Te is úgy vagy vele, hogy az évek során elmentett telefonszámok közül sokat nem hívsz fel, csak évente egyszer? Ha hiányzik valakinek a hangja, érdemes vele beszélni, rácsörögni, biztos örülni fog neki. Soha nem késő egy régi barátságot újraéleszteni.
  • Ott vannak a címjegyzékedben. Hány ismerősödnek van meg a levelezési címe? Bizony, a régi regisztereket lassan eldobjuk, a mobilba és az elektronikus levelezőnkbe csak a telefonszámot meg a mail címet mentjük le. Pedig néha jó tudni, hol lakik valaki, és még jobb érzés lehet neki, ha egyszer nem csak a villanyszámlát hozza a postás, hanem valódi, kézzel írott levelet.

Keresd meg a barátaidat, keresd a kontaktust az emberekkel!

Még több könnyű kreatív tippért kattints ide!

A kreatív agy bizony néha csodákra képes. 

Kétéves kisfiam elől a gumicukrot feltettem magasra, a polcra. Nem szólt semmit, összeszorította a száját, és elbattyogott a másik helyiségbe. Ott megkereste a fellépőt, azt szépen, akkurátusan áthúzgálta a küszöbön, majd kitalálta, honnan éri el legjobban a polc tetejét, odahúzta a fellépőt, fölmászott - ám ekkor még mindig nem érte el a gumicukrot. Akkor elment a játék csavarhúzójáért, és azzal piszkálta a keze ügyébe a nyalánkságot. Én felsóhajtottam: “Milyen kreatív!”


  • Mint szülőnek, az a feladatom, hogy értelmes kihívásokat állítsak a gyerekeim elé, hogy a kreativitásuk életben maradjon, és ne “rosszalkodásra”, hanem később is társadalmilag elfogadott célok elérésére tudják használni.
  • Mint barát, az a feladatom, hogy támogassam az ismerőseimet, hogy merjék előásni a kreatív énjüket, és “hogy az eltűnt boldogságot” visszaidézzem a számukra.
Fejleszd te is a kreativitásod, gyere jobb agyféltekés kreatív írás tanfolyamra!

  • Mint kreatív egyéniség, az a feladatom, hogy legyenek barátaim, legyenek kapcsolataim, amikből merítkezhetek, töltekezhetek.


Ma már tudományosan bizonyított tény, hogy a szoros társas kapcsolatok (barátok, család) jelenléte nagyban elősegíti a sikeres kreativitás társadalmilag is elismert megjelenését.

Úgyhogy nyomás, menj, és keress barátokat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése