Oldalak

2013. július 17., szerda

Hibázz!

Volt már olyan az életedben, hogy valamit elsőre csináltál, és tökéletes lett?

Semmi próba, semmi teszt, semmi előzetes felkészülés, utánajárás, csak durrbelebumm? És, sikerült?


Szerintem az életben a legritkábbak az ilyen helyzetek.
Valójában nagyon sok ismeretet gyűjtünk be, mielőtt egy-egy cselekedet végrehajtanánk, és nagyon sokszor újból neki kell futnunk valaminek, hogy sikerüljön.

Láttál már kisbabát játszószőnyegen? Ez egy kis takaró, rajta mindenféle érdekes tárgyakkal, ráhímzett mintákkal, esetleg egy ívvel, amiről játékok lógnak le. A baba még nem tud mászni, talán megfordulni se tud, de ahogy megpróbál elérni egy-egy figurát, megkapirgálni egy mintát, úgy tanulja meg, hogyan hangolja össze a szem- és a kézmozgást, hogyan forduljon át hasról hátra, majd vissza, és végül így tanul meg mászni. Nem, nem megy neki elsőre. Másodikra se. De a sok-sok kudarc és hibázás ellenére se volt még olyan egészséges baba, aki örökre a játszószőnyegen maradt volna. Előbb-utóbb lemásznak!

A kisbabától még nem várják el, hogy mindent elsőre, tökéletesen csináljon.


Aztán felnövünk, és arra szoktatnak minket, hogy a hibákért kemény büntetés jár. Sarokba állás, kevesebb sütemény, fekete pont, elégséges osztályzat, kicsúfolás, kiközösítés. És lassan megszokjuk, hogy az előírt keretek között mozogjunk, és elfelejtjük a próbálkozás örömét, elfelejtjük, hogy a hibák nem mások, mint a sikerhez vezető út állomásai.

Szeretnéd újra megtalálni a kísérletezés örömét? Próbáld ki a 25 kreatív tippet most!

Úgy tartják, Edison találta fel az izzólámpát. Az igazság az, hogy ő mindössze egy kábé 50 éve ismert módszert fejlesztett tovább. Másfél évig iszonyat szívóssággal és kitartással próbált megtenni mindent azért, hogy egy laboratóriumi kísérlet helyett a háztartásokban is használható, mindennapos tárgyat készítsen. Eleinte platinadróttal próbálkozott, és nagyon, nagyon sok anyagot kipróbált, amíg eljutott a “szénszálig”. És tudod, mit mondott, amikor már vagy 100 anyagot kipróbált a csapatával, és egyik se működött? “Nos, már 100 anyagról tudjuk biztosan, hogy nem alkalmas a céljainkra. Ez hatalmas előrelépés!” Nem állt meg, hanem kipróbálta az összes további anyagot, több ezer kísérletet végrehajtva, míg rá nem talált a szénszálra.

Manhattan - és az egész világ - a mai napig gázlánggal világítana, ha Edison nem mert volna hibázni.

Ha valamit szeretnél létrehozni, alkotni, láss neki bátran. Lehet, hogy nem sikerül elsőre, de ez csak a tanulási folyamat része. Ne félj attól, hogy hibázol, csak csináld!


Nekem nagyon sok feladatom van most, mivel szeretnék egyre többet írni, a fantáziám termékeit meg is osztani a világgal. Ehhez az is kellett, hogy megtaláljam a jobb agyféltekés kreatív írás módszerét, ami az én utamon egy nagy lépcső volt. Remélem, neked is segíthet, ha érdekel, itt tudhatsz meg róla bővebb információkat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése