Oldalak

2013. augusztus 15., csütörtök

Nézd másként!

“A probléma nem oldható meg azzal a gondolkodásmóddal, amely magát a problémát létrehozta."
Albert Einstein

Veled is volt már olyan, hogy valamit nagyon szerettél volna megoldani, de sehogy se ment? Aztán hagytad a manóba az egészet, és hirtelen hipp-hopp, ott is volt a megoldás.

Vagy hogy elfelejtetted, hogy mit akartál mondani, és akárhogy erőltetted az agyad, nem jutott eszedbe? Aztán folyt tovább a beszélgetés, ment tovább az élet, és te hirtelen felkiáltottál: “Herbekelni!* Hát persze, ez nem jutott eszembe!”
Az ezoterikusok ilyenkor a sorsról, az elengedésről és a karmáról kezdenek el beszélni.

Én pedig a kreativitásról. (Mi másról...? :-) )

A kreativitás egyik fontos alappillére az, hogy képes legyél nézőpontot váltani. 

Hogy ne csak egyféleképpen lásd a dolgokat. Mint a kirakósnál, amit próbálsz beilleszteni, aztán kiderül, hogy fejjel lefelé volt nálad a darbka. Amint a másik oldalról nézed, elforgatod, máris eléd tárul az egész kép.

Ha tehát beragad az agyad, nem képes megoldani egy problémát, akkor próbálj meg tudatosan nézőpontot váltani.

  • Képzeld bele magad mások helyzetébe! Ők mit mondanának?
  • Ha ez nem megy, kérdezz meg másokat, hátha ők valami teljesen mást látnak. (Tudod, a barátok fontosak...
  • Foglalkozz valami egészen mással, pihenj, lazíts, kapcsolj ki. Később visszatérve talán valami mást fogsz látni az egészben.
  • Végezz olyan gyakorlatokat, amik integrálják a jobb és a bal agyféltekédet! A bal agyféltekéd ugyanis hajlamos “rugózni” a problémán, míg a jobb alkalmas arra, hogy átlássa a kerek egészet - akár egy teljesen más aspektusból.
A jobb agyféltekés kreatív írás tanfolyamon egyébként nagyon sok ilyen gyakorlatot ismerhetsz meg.

Csinálhatsz a nézőpontváltásból játékot is. Vagyis megpróbálhatod a dolgokat másnak látni, mint amilyenek, minden cél nélkül. Bocsánat, nem minden cél nélkül: a játékosság kedvéért. Mert játszani mindenkinek kell.

Nemrég akadtam rá Kaia Naio grafikusművész képeire. Nos, ő pontosan a látásmóddal és az optikai illúziókkal játszik. A képei meghökkentenek, elgondolkodtatnak, rabul ejtenek. (Hozzáteszem, itt a szem, és nem az agy az, ami “átkapcsol” - szimpla trükkökről van itt szó.)

Íme néhány az ő képei közül:

kreatív kép nézőpontváltáshoz
Versenyt futnak a hernyók



kreatív kép optikai illúzió
Hullámzó, felvillanó rácsminta



kreatív grafika nézőpontváltáshoz
Forgó fogaskerekek

Nos? Neked hogy megy a játék? Láttad már meg a felhőkben a bárányokat? Egy kősziklában a vicsorgó oroszlánt? A problémában a lehetőséget? Ha nem, itt az ideje, hogy letöltsd a 25 kreatív tippet, hogy egy kicsit vidámabban teljenek a napjaid!

* Herbekelni: tájszó, jelentése: javítani, szerelni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése